Подготовка на палачинките
1. Јас во блендер ги матам јајцата со шеќерот, солта, млекото, маслото за јадење и на крај ги додавам водата и брашното (за брашното количината е отприлика)
2. На загреано тавче за палачинки, со една капка масло ги пржам палачинките
3. Мене ми излегоа 17 палачинки тeнки. Секоја одделно ја филував -пола од палачинките со едниот, а пола со другиот фил.

Подготовка на филот за ,,Капина крем палачинките,,

1. Пудингот го растварам во 50 мл млако
2. Остатокот од млекото (400мл) го загревам со шеќерот и во него го истурам растворениот пудинг
3. Откако ќе се излади пудингот, во него го додавам претходно изматениот маргарин
4. Со овој фил ги премачкувам палачинките и врз него редам неколку капини (свежи во лето, а во зимо ги користам од компот). Ова го правам и со јагоди.
5. Сокот од капинки(100 гр) го варам 15 мин на огин и во него додавам 2-3 лажици шеќер и од него станува густ сируп со кои ги преливам палачинките

,,Банана сплит палачинки,,
6. Останатите палачинки ги премачувам со еуро крем (црн и бел дел од него) и редам половинки или четвртинки сечена банана по должина. На едните палачинки ставам и ситно сечкани ореви, а на едните не, бидејќи ќерка ми не сака ореви во нив.
7. Декорирам со чоколаден прелив, а понекогаш и прав шеќер и шлаг
Палачинки со џем од смокви и ореви
8. Некои од палачинките ги филував со домашен џем од смокви и ситно сечкани ореви

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани