Лимончиња
За тестото,
-се бијат јајцата во кои постепено се додава шеќерот.
-се додаваат и другите состојки и рачно се меси тестото.
-се остава 2 часа во ладилник.
За филот,
-белките се бијат со шеќерот и ванилите.
-кога добро ќе се избие, се додаваат останатите состојки.
-добро се промешува и ако не е доволно густо (мене ми беше ок) се додава лажица-две мел бисквити или презла.
Подготовка,
-се вади тестото од ладилник и се премесува.
-се сучи танка кора (ко за кифлички).
-се сечат кругови во кои се става фил и се виткаат прво од горе на долу, па лево и десно се стискаат краевите. Потоа се преврќа однопаку и пак се стискаат краевите како бомбонче (фото).
Се печат на 160 степени 15-20 мин.
Оладени се макаат во обоеното млеко и после во кристал шеќер.
На врвовите можат да се обојат малку со зелена боја (по желба).
Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Милица ќе донеси од слаткиот еурокрем, лудо волшебноте колачиња, маја солениот ролат кој мора да го испробам :), а ана фрути лупс. Од мене овошките и готвени и вистински, пијачката, кафето и се што ќе ни се пријади ;)
LUDO блиску беше со професијата, ама многу вегетаријански хехе... јас сум си овчар со диплома :) ама ич овци не ми се јадат хехехе...
СОУ, се паркирам кај сточаркава во дневна на двосед (за да можам да се дораспостелам кога ќе се прејадам, во фотеља ќе ме жуља) и почнувам со гнетење.
тостерки
па тостерки со еурокремот на мики
па нешто поздраво, вочкиве твои
па....нема да си земам ништо од дома. ова си издадов наредба сама на себе :) :) :) :)
http://moirecepti.mk/recepti/pojadok/%D1%81%D1%83%D1%84%D0%BB%D0%B5-%D1%81%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%9C/#more-522