Леб лубеница со природни бои
Прво правиме зелено тесто
Во блендер ставете коприва (коприва има појака боја од спанаќ) изблендирајте.
Во брашното ставете сув квасец, сол, шеќер, млеко изблендирана коприва замесете тесто. Оставете да стаса.
За црвено тесто
Цвеклото изблендирајте.
Во брашно ставете сув квасец, сол, шеќер, млеко изблендирано цвекло замесете тесто. Оставете да стаса.
За бело тесто
Во брашно ставете сув квасец, сол, шеќер, млеко заместе тесто. Оставете да стаса.
Од белото, тесто рассукајте пласт, во него завиткајте црвено тесто. Зелено тесто рассукајте во пласт ставете бело со црвено тесто и завиткајте со зелено тесто.
Лебот ставете во квадратна форма, оставете да стаса.
Печени на 200 степени околу 60 минути.
Печен леб покријте со крпа и оставете да истине.
Сечете го лебот на парчиња ќе ви испадне шарка лубеница.
Добар апетит!
Лиценца: Сите права се задржани