1. Во сад ставам 600гр. брашно, јајца, сол, шеќер, 100мл зејтин и квасец.

2. На оган малку го затоплувам млекото заедно со водата да биде млако и го замесувам тестото. Откако ке го измесам тестото го оставам да стасува 30-40 минута.

3. Откако убаво ќе стаса на набрашнета површина го ставам тестото и со сукало расукувам убава кора дебела колку еден прст. Со чаша си вадев форми за крофни. Така спремните крофни ги оставив да отстојат 10 минути.

4. На оган во длабоко тенџере ставив 500мл. зејтин да се загрее и ги пржам крофните од двете страни убаво да заруменат. Откако се испржија ги наросив со шеќер во прав.

Добар апетити.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани