Корички со фил од лобода, сирење и јајца
Утрово мојата комшивка тетка Розалија ме почести со штотуку набрана лобода.
Не можев да и одолеам и веднаш да не ја употребам.
Направив корички со фил од лобода.
Прекрасен доручек со чаша јогурт.
Најпрво за кашичката ставете ги сите состојки во вангличка за да почне квасецот да дејствува.
Потоа на малку масло пропржете ја исецканата лобода за да омекне.
Се трга од оган, се додава дробеното сирење, солта и јајцата.
Убаво се промешува.
Се зема една коричка, со четка се премачкува со кашичката, на крајот се става од филот и се витка како полжавче.
Така се постапува со целиот материјал.
Со остатокот од кашичката по малку се премачкуваат сите полжавчиња, се наросуваат со сусам и се печат да заруменат.
Лиценца: Сите права се задржани
E nekni mi veli komsivkata dali sakas da ti naberam loboda za pita, corba, orivce... i togas otkriv deka ne bilo bamja.ama tolku se razbiram od zemjodelievo.Listovite se kolku na spanak, poreckavi i ne se topi kako spanakot vo gotveweto.Ima mala gorka linija na vkus, no mnogu zdrava.
eve i slika od loboda