
Карамел торта со лешници
Оваа торта нон стоп ми излегуваше на фејсбук и дојде денот да ја направам. Ја направив за доаѓањето на една многу драга личност - значи беше торта за добредојде со неколку мали измени на оргиналниот рецепт.
ПАНДИШПАН
 Белките ги матиме со миксер со сокот од лимон и постепено го додаваме шеќерот. Потоа без да го исклучуваме миксерот постепено го додаваме и маслото.
 Брашното, какаото и мелените јатки ги мешаме заедно во посебен сад и ги додаваме во садот со белки. Мешаме полека со лажица да се соедини смесата.
 Во плех од рерна ставаме хартија за печење, ја истураме смесата и печеме во загреана рерна на 180 степени околу 20 -30 минути во зависност од рерната. Проверете со чепкалка за најсигурно.
 Го оставаме скроз да се излади.
ФИЛ
 Желатинот го раствараме во 5 лажици вода и оставаме да набубри.
 Околу 700 мл од млекото го ставаме во тенџере на тивок оган, ги додаваме карамелите и мешаме со лажица да се стопат. Ќе добиете карамел млеко кое ПРЕКРАСНО мириса.
 Во останатите 100 мл млеко ставете го пудингот и жолчките и убаво измешајте со жица за матење. Потоа смесата истурете ја во млекото и сварете го филот додека да се згусне.
 Го тргаме од оган и го додаваме чоколадото скршено на парчиња и мешаме да се растопи и на крај го додаваме желатинот.
 Кремот убаво оладете го и пред да ја мачкате тортата изматете го со миксер.
НАПОМЕНА
Јас секогаш пандишпанот и филот ги правам навечер, па тортата ја филувам другиот ден, таман ќе се изладат убаво.
ФИЛУВАЊЕ и УКРАСУВАЊЕ
 Пандишпанот го сечиме на три ленти по должина и редиме кора, фил, кора, фил, кора и ако остане премачкајте ја цела со фил.
 Шлаг пената ја приготвуваме според упатството на кесичката и целата торта ја филуваме. Најпрво од страните, па потоа од горе каде оставаме место за чоколадото и лешниците ( слика)
 Во празните делови ставаме лешници и чоколадо како што можете да видите од сликата.
НАПОМЕНА 
 По оригиналниот рецепт тортата беше само со лешници, но јас немав доволно и комбинирав со ореви а вие ако сакате направете ја цела само со лешници.
 Филот беше без желатин и на крај се соединуваше со 150 грама маргарин, ако немате желатин употребете маргарин, но сметам дека со желатинот поздрвена ќе биде.
 Морам да кажам дека филот е прекрасен и доколку имате некој дома кој не сака јатки во торти направете го само филот и направете торта со бисквити. Јас ја направив уште еднаш само со бисквити ( како што кажав немам дома лешници, а не сакав само со ореви да ја направам ) и беше прекрасна.
 П.С
 Морам да се извинам за пресекот бидејќи за малку ќе заборавев да ја сликам. Ја пресековме ја изедовме и ја оставивме на топло размуабетени и се подстопи.
Топло ви ја препорачувам и се надевам ќе ви се допадне.
 На здравје !
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови





























