Греени феферонки
1. Магданосот и лукот исекцкајте ги и заедно измешајте.
2. Феферонките во поклопена тавка на рингла или во рерна само кратко ги подпечете колку да омекнат, а за тоа време во тенџере ставете да провријат водата, 500 мл. алкохолен оцет, солта и шеќерот и оставете малку да олади.
3. Врели феферонките прелијте ги со зејтинот, додајте веднаш исецканите магданос и лук, залијте со малку оладениот пресол, измешајте и оставете да постојат околу 5 минути, па полнете ги теглите.
Затворете ги со капачките теглите, бидејки се сеуште топли завиткајте ги оставете до нареден ден, а потоа, правец подрум. Капачките добро се вакумирале доколку сте ги добро и затвориле.
Тоа е тоа! Кратко и јасно.
Јас вака припремам сомборката феферонка која ја гледате на фотографијата. Оваа врста на пиперки има убав вкус.
Лиценца: Сите права се задржани
туку, мора ли алкохолен оцет?
ич не го сакам, ама ич. ми се ЗГРДУВА ВО СТОМАКОТ (така вика синчето на една другарка) од него. јаболков ми е најубав :)
Ако правам пак пак ќе ги сликнам од мерак:)