Гратинирани фусили со спанаќ и сланина
Брз и вкусен оброк е мојот предлог. До колку ви се брза многу, може да ги сварите фусилите ал денте, но за сметка на тоа, треба да ја намалите количината на млеко и јогурт.
Ова е брзо јадење, само соединуваме и печиме во рерна, покриено со фолија 30 минути, а потоа без фолија уште 10 минути. Јас правев половина количина од дадените состојки.
Подготовка:
1. Во сад ги соединуваме јајцата, солта, сирењето, биберот, маслото, јогуртот и млекото. Со жица убаво ја соединуваме цела смеса. Додаваме крупно сецкан спанаќ.
2. Во тава ги ставаме фусилите и врз нив го нанесуваме подготвениот прелив. Со вилушка промешуваме, убаво да се распоредат состојките. Редиме парчиња чадена сланина.
3. Печeме 30 минути, покриено со фолија, па уште 10 минути без фолија.
Сервираме топли.
Лиценца: Сите права се задржани
Fusili
Se vid na spiralna testenina
Toa e nivno ime za ovaa forma na testenini
Kako sto ima makaroni, spageti, rigatoni....
Sekoja testenina ime svoe ime, soglasno formata
Odgovor na komentar od fb
Blagodaram
I jas gi sakam
Pogodni za sosovi, prelivi..
Ja zadrzuvaat socnosta na jadenjeto
Sekako ne smee da se prepecat, vo mojov slucaj