Подготовка:

1. Во топло млеко ставаме половина количина на шеќер, додаваме квасец, едно лажиче брашно и промешуваме. Оставаме да се активира.
2. Во еден сад, благо со вилушка, соединуваме цело јајце и жолчка. Ги соединуваме во ванглa, стасаниот квасец, јајцата, останатиот шеќер, растопениот путер, ароматичниот шеќер од портокал и махлебот.
3. Убаво соединуваме и постепено го додаваме брашното. Замесуваме да биде средно меко. Го покриваме тестото и го оставаме да се дуплира. Потоа без размесување го делиме на 4 дела.
4. На работната маса ја ставаме брусницата и нежно ја залепуваме на лентите тесто. Правиме плетенка, како на сликата со 4 ленти. Ја ставаме во калап за леб, во кој претходно сме ставиле хартија за печење. Ја премачкуваме со изматена белка, и ја оставаме да кисне околу 20-25 минути.
5. Потоа ја печеме во загреана рерна на 180-200 с, околу 30 минути. Ја вадиме на решетка да се излади, па ја сечеме на парчиња.
Послужуваме.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани