![Велигденска плетенка со вкус на портокал и сува брусница](https://moirecepti.mk/content/uploads/2017/04/-%d0%bf%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%be-%d0%b2%d0%ba%d1%83%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-61330e-800x744.jpg)
Велигденска плетенка со вкус на портокал и сува брусница
Подготовка:
1. Во топло млеко ставаме половина количина на шеќер, додаваме квасец, едно лажиче брашно и промешуваме. Оставаме да се активира.
2. Во еден сад, благо со вилушка, соединуваме цело јајце и жолчка. Ги соединуваме во ванглa, стасаниот квасец, јајцата, останатиот шеќер, растопениот путер, ароматичниот шеќер од портокал и махлебот.
3. Убаво соединуваме и постепено го додаваме брашното. Замесуваме да биде средно меко. Го покриваме тестото и го оставаме да се дуплира. Потоа без размесување го делиме на 4 дела.
4. На работната маса ја ставаме брусницата и нежно ја залепуваме на лентите тесто. Правиме плетенка, како на сликата со 4 ленти. Ја ставаме во калап за леб, во кој претходно сме ставиле хартија за печење. Ја премачкуваме со изматена белка, и ја оставаме да кисне околу 20-25 минути.
5. Потоа ја печеме во загреана рерна на 180-200 с, околу 30 минути. Ја вадиме на решетка да се излади, па ја сечеме на парчиња.
Послужуваме.
Лиценца: Сите права се задржани