Бухтли со урда (со маџун и сусам)
Бухтли кои потсетуваат на турско пециво....Особено меки и вкусни.
Подготовка
1.Се замесува тесто со сите состојки и се остава да стаса, да се дуплира.
2. За фил урдата ја соединуваме со јајцето. Маџунот го раствораме во вода и во еден сад го ставаме сусамот. Тавата бр 26 ја премачкуваме со масло.
3. Откако ќе стаса тестото се размесува и се рассукува со дебелина од 1 до 1,5 см. 4. Се вадат кругови на кои се става од филот, се затвораат во топка, внимателно ги собираме од страните на едно место и тестото го прилепуваме едно до друго за да не ни се отвораат. Страната каде е спојувано ќе биде одоздола во тавата.
5. Секое топче го макаме во растворениот маџун па во сусам и го редиме во тавчето.
6. Стасува додека ја загреваме рерната на 180 степени, а печеме до поцрвенување на бухтлите.
Забелешка
Ако имате Делимано тава не треба со ништо да ја премачкувате, не се лепи тестото во неа.
Лиценца: Сите права се задржани