Брзо и лесно суфле со гриз
Лесен и брз рецепт, кој дури ни јас не сум го утнала никогаш во животот. Тоа е доказ дека е добар =))
Јајцата убаво се матат со миксер. Се додава маслото, млекото (или јогуртот), брашното, пецивото и гризот.
Зеленишот (спанаќ, блитва, штавељ или праз) се додава исецкано на лентички и се меша рачно. Доколку сакате можете малку да ги пропржите пред да ги ставите, но нема потреба, супер се и ако не се пропржени.
Се сипа во тавче на хартија за печење или силиконски калап и се пече на 200 степени во загреана рерна окулу 25-30 мин. Горниот дел треба малку да зарумени и да се прават малку, речиси ич меурчиња на површината.
Пред печење пробајте го тестото за сол. Доколку ставате сирење внимавајте да не пресолите.
Толку!
Експрес јадење, супер вкус, нема некој што може да го утне.
Лиценца: Сите права се задржани
Гризот го мешам пола со палента, а зеленилото обарено - доаѓа покомпактно и меко, супер за деца :)
2. Идеално за ова би била Малата Ростер тава - иако јас го правам и во големиот Ростер, излага пониско, и пократко време се пече.