Вклучете ја рерната да се загрева на 160 степени. Подлабокиот плех од рерната премачкајте го со масло.
Јајцата изматете ги убаво заедно со шеќерот. Додадете ја матеницата, брашното и прашокот за пециво. Изматете да добиете еднолична смеса и ставете ја во плехот. На страна измешајте го кокосот со 1 шоља шеќер и оваа смеса распоредете ја подеднакво врз тестото за печење. Ставете да се пече околу 20-25 минути. Проверете со чепкалка дали е печено. Извадете од рерна и веднаш налејте ја слатката павлака врз колачот додека е врел. Оставете убаво да се излади па послужете.
Толку :) За 30 минути имате готов, сочен и вкусен колач.

Напомена
Матеницата го прави тестото посебно лесно, меко и воздушесто. Доколку сметате дека рерната силно ви пече, тогаш печете го колачот на 140 степени околу 30-35 минути, битно е кокосот одозгора да не се препече. Јас овој пат имав неутрална павлака па во неа ставив 1 1/2 лажица шеќер и така ја искористив за колачов. За мерка користев шоља за кафе, од обичните сервиси, значи од оние со средна големина (175мл.)

На здравје