Во тенџере ставете го путерот, шеќерот и водата и ставете на средна температура да се вари додека да почне да врие. Промешувајте повремено. Тргнете го на страна, додадете го исечканото чоколадо и мешајте додека да се стопи.
Во длабок сад ставете ги бисквитите и оревите, додадете ја врелата течност и мешајте со шпатула додека состојките убаво се спојат. Ставете ја смесата во тава во која сте ставиле хартија за печење и убаво израмнете ја. Ставете во фрижидер да се излади и стегне.
Светлиот слој подгответе го исто како и темниот, само што тука не се става чоколадо. Овој слој распоредете го врз изладениот темен слој и ставете повторно во фрижидер да се излади и стегне бајадерата.
За глазурата, чоколадото и маста или путерот ставете ги во тенџере на средна температура да се стопи и налејте додека е топло врз бајадерата. Повторно ставете во фрижидер да се излади убаво.
Сечете парчиња со остар нож кој претходно сте го ставиле на кратко во врела вода.