22
сеп
2012
Бабина парена торта
Се матат јајцата и шеќерот како за пандишпан.
Се додава млекото, зејтинот, брашното, гризот и прашакот за пециво.
Кога се убаво ќе се соедини се додаваат оревите.
Се пече во подмачкан плех број 32, во предходно загреана рерна на 200 степени, 25 минути.
Во тенџере се ставаат водата и шеќерот и оставаат да зовријат 5-6 минути и се додава кора и сок од лимонот.
Тортата се остава да се излади и се попарува со топлиот шербет.
Ова ми е еден од најомилените рецепти на мојата баба и ме потсетува на моето детство....
Добар апетит!
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Jas bi pecela vo pomalo tavce, mnogu sum merak na visoki kolaci, ama navistina mi se dopaga :)))