Баклава секогаш присутна на нашите трпези за време на посните слави.
Ја правев со кори за пита и ја направив со 12 кори,вкупно 6 ролати.
Оревите,лешниците и бадемите прво неколку минути ги запекувам во рерна додека пуштат арома.Кога се оладени ги толчиме и во нив го додаваме ренданото чоколадо и рендана кора од половина лимон и половина портокал.
Земаме две кори и обилно од едната страна нанесуваме од полнењето.Виткаме ролат.Постапката ја повторуваме со останатите кори.
Ролатите ги сечеме на парчиња со сакана големина и полеваме со стопениот путер.
Баклавата ја шечеме во загреана рерна на 200 степени околу половина час.
Шербетот го подготвуваме на стандарден начин кога водата и шеќерот треба да вријат неколку минути.
Печената баклава оставаме само минута две да олади па ја полеваме со топлиот шербет.Оставаме да преноќи.
На здравје!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови