Видео рецепт: Полнети ќебапи со топено сирење и копар
Денес ќе готвиме од наградените рецепти на натпреварот Гурмет 8 во 1 пекач. Ќе го подготвиме рецептот на Елиза, Полнети ќебапи со топено сирење и копар.
Ќебапите секогаш ветуваат вкусен оброк, а овде ги збогатуваме со полнење од топено сирење и млад лук, и ги зачинуваме со копар. За двојно побогат вкус, ги маринираме во прелив од јогурт и сенф.
Состојки
За ќебапи:
- 500 грама мелено месо
- 1 главица кромид
- 1 лажица мешан зачин
- 1 лажица сув копар (уште подобро ако најдете свеж)
- 1 лажица презла
- Сол и бибер
- Малку масло
- Лебни трошки за похување
За полнење:
- 5 парчиња топено сирење
- 2 парчиња млад кромид или лук
За прелив:
- 120 мл. јогурт
- 1 лажица сенф
За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Гурмет 8 во 1 пекач.
Подготовка
Чекор 1: Измешајте го меленото месо со ренданиот кромид, зачините, лебните трошки и малку масло. Со рацете измесете да добиете рамномерна смеса. Поделете ја на 5 еднакви дела.
Чекор 2: На пластична фолија ставете малку масло и од секој дел притисете со рацете да добиете тенка кора. Во средината ставете го топеното сирење и сечканиот млад лук, па завиткајте со помош на фолијата за да добиете форма на ќебап. Оставете ги 1 час во фрижидер за да се соединат состојките.
Чекор 3: Направете прелив од јогурт и сенф, и прелијте ги ќебапите, па оставете ги уште 30 минути малку да се маринираат.
Чекор 4: Вклучете го Гурмет пекачот малку погоре од функцијата (Steam) Готвење на пареа и пржете ги ќебапите рамномерно од сите страни.
Чекор 5: Сервирајте ги во лепиња, со уште малку сечкан млад лук. Уживајте во експлозија на вкусови!
СОВЕТ: Доколку сакате добро печени ќебапи, може да го завршите процесот на готвење уште 15 минути во рерна. Преливот од јогурт и сенф може да го пробате и како маринада за пилешко месо!