Џемаста дама – Džemi lady
ПРИПРЕМА
1. Во сад измешајте ги двете врсти на шеќер, зејтинот и џемот.
2. Измешајте ги брашното, пецивото, содата бикарбона, ванилата и какаото.
3. Во смесата од брашното ставете ја смесата од џемот и зејтинот-измешајте па додадете го јогурот измешан со млекото.
4. Сето ова добро го измешајте и ствете во долгнавеста модла - 26х12 см
5. Ставете да се пече во предходно загреана рерна на 180 степена околу 40 минути.
6. На тивок оган стопете го маргаринот, чоколада и павлаката која ја прелевате врз колачот веднаш кога го извадите од рерната.
Оваа Џејми Лејди се спрема многу лесно, рецептот е на уште поголема дама Дарвина, а во 2010 година хит на коолинариката. Кога го читав рецептот кој ги полнеше страниците толку многу познато ми звучеше, отворив нотесот... гледам кај мене запишана како Колач без јајца.
Лиценца: Сите права се задржани
Mene deteto ne mi jadi prokelj, i ne kupuvam, ama toa sto go napravi ke cekam da go vidam :))
туку, нема јајца?
и уште ова да прашам кај стручњаков:
се мислам да престанам да користам прашак за пециво кога спремам. сакам само со сода бикарнбона да спремам. прашакот за пециво е составен од сода бикарбона плус додатоци конзервасни со почетна буква Е кои се жив отров.
испаѓаат ли колачите саглам и без пециво? :)
Невена, некаде по нетот процитав дека ако нема остро брашно се мешало 1/3 брашно и 2/3 нишесте. Ама и ова нешто не сум го видела до сега, па спрема името мене ми иди како уште помеко а не остро. Но, ми се случило гога се работи за помала количина остро брашно во рецептот да го заменам со обично и немало проблем-фала.
Лудо, и содата ќе заврши работа како пецивото. Но јас осеќам кога има сода место пециво кај повеќето рецепти. Според мене, некои трпат, а некои не баш, ама не е ништо страшно... приметив дека повеќето тоа не го разликуваат како мене :) Кога го правев последниот пат Брзи Гонзалез, излезе дека сум немала пециво, па го заменив со сода. Супер излезе, никој ништо не се пожали, само јас ја осетив разликата (минимална е по вкусот, иако тука се дави од кокос) :)