Џемаста дама – Džemi lady
Состојки
- За колачот
- 100 гр. шеќер
- 60 гр. шеќер во прав
- 125 мл. зејтин
- 60-100 гр. џем од боровница или било кој друг џем
- 90 гр. остро брашно тип 400
- 90 гр. меко брашно тип 550
- 1 лажичка пециво
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 пакетче бурбон ванила
- 45 гр. какао
- 200 мл. јогурт
- 40 мл. млеко
- За глазура
- 25 гр. маргарин
- 50 гр. кухинско чоколадо
- 3 лажици слатка павлака
Подготовка
ПРИПРЕМА
1. Во сад измешајте ги двете врсти на шеќер, зејтинот и џемот.
2. Измешајте ги брашното, пецивото, содата бикарбона, ванилата и какаото.
3. Во смесата од брашното ставете ја смесата од џемот и зејтинот-измешајте па додадете го јогурот измешан со млекото.
4. Сето ова добро го измешајте и ствете во долгнавеста модла - 26х12 см
5. Ставете да се пече во предходно загреана рерна на 180 степена околу 40 минути.
6. На тивок оган стопете го маргаринот, чоколада и павлаката која ја прелевате врз колачот веднаш кога го извадите од рерната.
Оваа Џејми Лејди се спрема многу лесно, рецептот е на уште поголема дама Дарвина, а во 2010 година хит на коолинариката. Кога го читав рецептот кој ги полнеше страниците толку многу познато ми звучеше, отворив нотесот... гледам кај мене запишана како Колач без јајца.