Испечати

Џемаста дама – Džemi lady

Џемаста дама – Džemi lady

Состојки

  • За колачот
  • 100 гр. шеќер
  • 60 гр. шеќер во прав
  • 125 мл. зејтин
  • 60-100 гр. џем од боровница или било кој друг џем
  • 90 гр. остро брашно тип 400
  • 90 гр. меко брашно тип 550
  • 1 лажичка пециво
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 пакетче бурбон ванила
  • 45 гр. какао
  • 200 мл. јогурт
  • 40 мл. млеко
  • За глазура
  • 25 гр. маргарин
  • 50 гр. кухинско чоколадо
  • 3 лажици слатка павлака

Подготовка

ПРИПРЕМА
1. Во сад измешајте ги двете врсти на шеќер, зејтинот и џемот.
2. Измешајте ги брашното, пецивото, содата бикарбона, ванилата и какаото.
3. Во смесата од брашното ставете ја смесата од џемот и зејтинот-измешајте па додадете го јогурот измешан со млекото.
4. Сето ова добро го измешајте и ствете во долгнавеста модла - 26х12 см
5. Ставете да се пече во предходно загреана рерна на 180 степена околу 40 минути.
6. На тивок оган стопете го маргаринот, чоколада и павлаката која ја прелевате врз колачот веднаш кога го извадите од рерната.
Оваа Џејми Лејди се спрема многу лесно, рецептот е на уште поголема дама Дарвина, а во 2010 година хит на коолинариката. Кога го читав рецептот кој ги полнеше страниците толку многу познато ми звучеше, отворив нотесот... гледам кај мене запишана како Колач без јајца.