Школки со блитва, спанаќ и сирење
Прво од состојките се замесува средно тесто и се остава во вангличка покриена со фолија околу 20 минути.
Сега се бланшираат исчистената блитва и спанаќ и се оставаат убаво да се исцедат од водата.
Се сецкаат ситно, се додава сирењето и остатокот од јајцето.
Убаво се промешува.
Од тестото се сучи коричка со дебелина од 5 мм се вадат кругови, се става фил по 1 лажиче и се затвараат и се притискаат со вилушка.
Може да се користи најмалечкото калапче за формирање панцероти.
Се редат во плех, по желба се премачкуваат со јајце, се наросуваат со ленено семе и се печат 20 минути на 180с степени.
Во филот може да се додаде и малку сол, се во зависност колку е солено сирењето.
Лиценца: Сите права се задржани