Испечати

Школки со блитва, спанаќ и сирење

Школки со блитва, спанаќ и сирење

Состојки

  • тесто
  • 125 мл бело вино
  • 1/2лажиче сол
  • 200-230гр бело брашно
  • 1/4 лажиче пециво
  • 50мл маслиново масло
  • 2 лажици изматено јајце
  • фил
  • остатокот од јајцето
  • 12 листови блитва
  • 100гр спанаќ
  • 100гр бело сирење

Подготовка

Прво од состојките се замесува средно тесто и се остава во вангличка покриена со фолија околу 20 минути.
Сега се бланшираат исчистената блитва и спанаќ и се оставаат убаво да се исцедат од водата.
Се сецкаат ситно, се додава сирењето и остатокот од јајцето.
Убаво се промешува.
Од тестото се сучи коричка со дебелина од 5 мм се вадат кругови, се става фил по 1 лажиче и се затвараат и се притискаат со вилушка.
Може да се користи најмалечкото калапче за формирање панцероти.
Се редат во плех, по желба се премачкуваат со јајце, се наросуваат со ленено семе и се печат 20 минути на 180с степени.

Во филот може да се додаде и малку сол, се во зависност колку е солено сирењето.