1. Се матат белките со шеќерот како снег, цврсто. Се додаваат останатите состојки, освен лешниците и внимателно се промешува. Во тавче бр. 28 (јас користев поголемо тавче, па ми испадна потенок колачот) ги ставаме дробените или сечканите лешници кои ќе бидат подлога за тестото. Ако сакате ставете си и хартија за печење.
2. Убаво постепено, лажица по лажица додаваме од смесата за пандишпан. Печеме на 180 степени. Го оставаме да се лади.
3. Во 250 мл ладно млеко ги разматуваме жолчките, 5 лаж. шеќер, 5 лаж. густин и 2 лаж. брашно. Останатото (750 мл) млеко го ставаме на оган со 6 лаж. шеќер. и ванила. Кога убаво ќе се загрее, до точка на вриење, ја додаваме смесата со жолчките и мешаме додека да се згусне.
4. Тргаме на страна и ставаме чоколадо да се стопи во неа. Убаво промешуваме и овој крем го истураме жежок, врз печениот пандишпан.
5. Посипуваме со дробени лешници. Го оставаме да се лади. На крај ја матиме слатката павлака и филуваме врз кремот. Украсуваме со какао во прав.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани