Чоколадна рум торта
ПОДГОТОВКА НА ПАНДИШПАНОТ
1. Се матат јајцата со шеќерот во еден сад.
2. Се исклучува миксерот, се додава брашното со пецивото, какаото и мелените ореви и се промешува.
3. Се истура во тркалезно, високо ( длабоко) тавче или длабоко тенџере обложено со хартија за печење.
4. Се пече околу 40-50 мин. на 180 С
5. Испечениот пандишпан се сече на три дела по висината.
6. Секоја од корите се попрскува со рум и се филува
ПОДГОТОВКА НА КРЕМОТ
1. Маргаринот и чоколадото се растопуваат на огин во еден сад, но да не вријат.
2. Јајцата и шеќерот се матат со миксер и се варат во густ крем на пареа.
3. Се соединуваат двете смеси и се оставаат да се изладат со повремено промешување за да не фати коричка филот
4. Со филот се филуваат сите три кори
5. Озгора се декорира по желба - со шлаг пена, со слатка павлака или чоколадо. Јас декорирав со фондан бидејќи тортата ја направив за брат ми и снаа ми.
....Јас ставив и сечкани ореви за промена ....
ПРИЈАТЕН АПЕТИТ !!!
Лиценца: Сите права се задржани