Фондан со мед и желатин
1. Желатинот се потопува со водата.
2. На оган се ставаат маргаринот и медот да фатат клуч. Се трга од оган и одма се додава потопениот желатин, се промешува да се стопи.
3. Оваа смеса се тура во шеќерот и се меси фонданот. При месењето откако ќе го префрлите на работна маса посипувајте ја со густин за да не се лепи.
4. По потреба се додава шеќер (или густин).
5. Се чува во најлонска фолија и подобро е да отстои.
Кога ќе го замесите фонданот дури и со 600 гр. шеќер смесата ќе биде леплива и мека. Оставете ја кратко во фрижидер и ќе видите дека се стврднува (само да не претерате, проверувајте ја до саканата цврстина). Откако ќе се зацврсти размесете ја и ако има потеба додајте густин или шеќер во прав.
Со оваа количина се покрива торта со обем 26.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
pozz
Inaku i jas ne sum probala po ovoj recept pa ke go probam zosto sakam da eksperimentiram iako onoj so lokumot mi e najsiguren pozz
Драга Клара и јас немам некој алат ама фонданот го размесувам со оклагија на посолена маса со густин и потоа со сукало го префрлам на тортата. На тортата под фонданот ако има фил мора да е поцврст и да не биди пудинг или нешто сто содржи вода оти можи да се прими влага а најубаво е да завршува со кора и обавезно премачкана со butter cream, крем од путер. Имајте на ум дека секоја торта не може да биде прекриена со фондан. Со овој крем тортата се измазнува а ако ти остане негде воздух со чечкалица малку дупни го фонданот и ќе заврши работа.
второ, ПЕГЛАЊЕ!?!?
со вистинска пегла? за алиишта? ју гата би џоукинг :) :) :) :)
е како? директ на самиот фондан или се става нешто преку него?
а после од кога ќе се нанесе на тортата, со пеглата се пегла?
о боже, а мислев дека е послесно и дека и сукало ќе заврши работа :) :) :) :)
srejkna nova godina i fala ..pozz