Во сад измешајте ги брашното, пецивото и солта.
Додајте го маслото.
Млекото и водата измешајте ги и стоплете ги.
Мешавината од вода и млеко додавајте ја во садот со брашно и месете додека добиете меко нелепливо тесто.

Поделете го тестото на 2 дела.

Првиот дел расукајте го во кора и ставете ја во тавата за пржење.
Одозгора наредете пица шунка и парчиња кашкавал.
Поклопете до другиот дел од тестото исто така расукано во кора.
Формирајте витки кои треба да бидат убаво затворени.

Ставете ја тавата на најтивок оган и на суво(без масло) пржете ја од двете страни додека убаво зарумени.

Готовата фокача покријте ја со кујнска крпа да подомекне.

Послужете со кисело млеко, јогурт, кефир,...

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани