Испечати

Фокача во тава

Фокача во тава

Состојки

  • Тесто
  • 300гр. брашно
  • 3 лажици маслиново масло
  • 80мл. млеко
  • 100мл. вода
  • 1 рамна лажичка сол
  • 1/2 пециво
  • За полнење
  • по потреба пица шунка, кашкавал

Подготовка

Во сад измешајте ги брашното, пецивото и солта.
Додајте го маслото.
Млекото и водата измешајте ги и стоплете ги.
Мешавината од вода и млеко додавајте ја во садот со брашно и месете додека добиете меко нелепливо тесто.

Поделете го тестото на 2 дела.

Првиот дел расукајте го во кора и ставете ја во тавата за пржење.
Одозгора наредете пица шунка и парчиња кашкавал.
Поклопете до другиот дел од тестото исто така расукано во кора.
Формирајте витки кои треба да бидат убаво затворени.

Ставете ја тавата на најтивок оган и на суво(без масло) пржете ја од двете страни додека убаво зарумени.

Готовата фокача покријте ја со кујнска крпа да подомекне.

Послужете со кисело млеко, јогурт, кефир,...