Подготовка

1. Најпрво спремете го шербетот за да има време да излади. Ставете ги сите состојки во тенџерче на рингла и откако ќе зоврие варете уште 5 минути на ниска температура. Тргнете на страна да се лади.

2. Измешајте ги јајцата со шеќерот, со рачна маталка, постепено мешајќи, додавајте ги прво течните, па сувите состојки и замесете средно тесто.

3. Од тестото земајте мали парчиња кои ќе ги обликувате долгнавесто и ќе ги сплеснувате на ситната страна на рендето.

4. Наредете ги во плех и печете ги на 180С околу 25 минути зависно од силата на рерната.

5. Печените колачи прелијте ги жешки со ладниот шербет. За отприлика сат време можи да ги послужите.

*За оригиналниот рецепт е потребно мармалад (пекмез) од јаболка кој има темна боја. Како во наше поднебје не сум сретнала таков, а сум начекала купечко пире од јаболка, решив со него да ги направам. Во овој случај додадов уште еден филџан брашно (вк. 7)

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови