Испечати

Урмашици со пире од јаболка

Урмашици со пире од јаболка

Состојки

  • филџан- 100 мл
  • За шербет
  • 3 филџани вода
  • 3,5 филџани шеќер
  • 1 филџан пире од јаболка
  • За тесто
  • 2 јајца
  • 1 филџан стопен маслац или маргарин
  • 1 филџан шеќер
  • 1 филџан пире од јаболка
  • околу 7 филџани брашно
  • 1 ќесиче прашок за печење

Подготовка

Подготовка

1. Најпрво спремете го шербетот за да има време да излади. Ставете ги сите состојки во тенџерче на рингла и откако ќе зоврие варете уште 5 минути на ниска температура. Тргнете на страна да се лади.

2. Измешајте ги јајцата со шеќерот, со рачна маталка, постепено мешајќи, додавајте ги прво течните, па сувите состојки и замесете средно тесто.

3. Од тестото земајте мали парчиња кои ќе ги обликувате долгнавесто и ќе ги сплеснувате на ситната страна на рендето.

4. Наредете ги во плех и печете ги на 180С околу 25 минути зависно од силата на рерната.

5. Печените колачи прелијте ги жешки со ладниот шербет. За отприлика сат време можи да ги послужите.

*За оригиналниот рецепт е потребно мармалад (пекмез) од јаболка кој има темна боја. Како во наше поднебје не сум сретнала таков, а сум начекала купечко пире од јаболка, решив со него да ги направам. Во овој случај додадов уште еден филџан брашно (вк. 7)