Од омекнатиот маргарин, јајца, пециво, јаболкова киселина, оревите и брашното замесете тесто. Тестото делете го на 20 колачиња. Бидејќи тестото е лепливо рацете намрснете ги со повеќе зејтин. Секое колаче со раката исплескајте го и ставете ги во соодветен плех за печење кој претходно сте го премачкале со зејтин. Ставете го да се печат на загреана рерна од 250С додека да добиајат златно кафеава боја.
Во тенџере на оган ставте го шеќерот и водата да зовријат. Откако ќе зовријат оставете го малу да олади. Млакото благо прелијте го со млакиот шербет. Добар апетит...

Совет-секогаш кога го подготвувате овој десерт блатото и шербетото треба да бидат млаки.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани