Триаголни кифлички
Никогаш доста од кифлички, а посебно сега за празнициве кога на секоја трпеза прво што има се кифлички. Па еве и мој мал придонес во идеи за празнички брзи кифлички.
Во подлабок сад се соединуваат млакото млеко и топла вода. Во садот се додава квасецот, лажичка шеќер, и лажица брашно. Промешуваме и оставаме квасецот да се активира.
Во друг сад ги соединувате брашното, лажичка сол и масло и со надојдениот квасец замесуваме меко тесто, кое го покриваме со крпа и оставаме да нарасне околу 45 мин.
Во меѓувреме се прави филот. Со миксер се мати путерот со лажичка сол и 2 жолчки. Нараснатото тесто се размесува и се дели на 2 дела. Секој дел се развлекува со кора која се премачкува со филот. Врз него се посипува издробено сирење и сецканиот свински врат. Се витка ролат. Со тацна се сечат од ролатот триаголни кифли во циц-цак правец. Кифличките се редат на плех за печење. Се оставаат малку да нараснат (додека се загрева рерната), се мачкаат со изматена белка и се посипуваат со сусам. Се печат 15 мин на 180-200 степени.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Ова година за новогодишната трпеза спремав кифлички по твојот рецепт , прекрасни се , ги пребендисавме. Само кај мене се без свински врат, не го сакат децата.Ти благодарам за рецептот, често ќе си ги правам сигурна сум .Биди ми поздравена и Среќни празници!