Оваа тортичка со јагоди ја правев за крштевка. Ја правев со голема љубов, но за жал немам слика со пресек бидејки си ја зедоја.

Започнуваме со подготовка на паниспањите и тоа правиме две.
За една паниспања биеме по 3 белки, 3 лажици шеќер, 3 лажици брашно, 1/2 пециво,1 лажици презла и 100гр.лешници.
Прво ги биеме белките во цврст снег и постепено го додаваме шеќерот и сите состојки со постојано биење.
Паниспањите ги печиме во тркалезен калап бр.26 обложен со хартија. Паниспањите млаки ги натураме секоја со прелив од 100мл.млеко зовриено со 1 ванила и 5 лажици шеќер.

За филот најпрво ги биеме жолчките и ги додаваме во млекото во кое претходно ги имаме измешано пудинзите од ванила заедно со шеќерот. Кога ќе се згусти филот го тргаме настрана и оставаме да се излади. Ладен го биеме со путерот.
Редењето на тортата ја правев на следниот начин:
прво една паниспања, едно мачкање со фил, на него еден ред парчиња од купечкиот ролат, пак фил, другата паниспања и над неа го мачкаме целиот фил.
Целата торта ја премачкуваме со филот и околу тортата ги редиме бисквитите. Тортата ја украсуваме со шлагот и јагоди. Во прилог имам неколку фотографии од подготовката на тортичката.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови