Тиганици
1. Во вангла растворете го квасецот со млаката вода и шеќерот, почекајте околу 5 мин, и додајте го брашното и солта. Замесете го тестото со лажица (бидејки е малку помеко тесто) а можете и со рака. Оставете го да стаса.
2. Кога стасало тестото со намрснети раце вадете од тестото, растегнувајте ги со рацете и пржете во загреан зејтин.
СОВЕТ - и да ви остане од тестото - ништо страшно, покријте го садот и оставете во фрижидерот, ќе забележите дека наредниот ден се уште поубави и за работа и за јадење.
-Аналаогно на напред напишаното - значи можете ова тесто да го замесите од вечер, но внимавајте водата да е сосема малку млака, дури и со ладна. Замесете го тестото и ставете го фрижидерот.
- многупати ја сменам количината на водата бидејки додавам јајце, некој пат јогурт или кисело млеко .... и со кисела вода.
- Можете да ги служите и со слатко и со солено
1 чаша - 200 мл.
Бон Апетит!
Лиценца: Сите права се задржани
Za kozinjak treba da barame recepti od Bugarkite tie se specijalisti za toa jas mislam :))))
6 бр. јајца
200 г масло или 1:1 масло и масло
200 гр шеќер
1 кубче квасец
250 мл млеко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенции
1 лажичка рум
бадеми за декорација
1/3 ч.ч. суво грозје
малку сол
1 бр. протеини
Брашното се пресява во длабока судии. Одделно со миксер исклучително добро се удираат јајцата со шеќерот, кон нив се додаваат сок од кора (или есенции) и лажицата рум. Млекото се загрева до повеќе од телесна температура - треба сосема малку да напарва на прстот. Во него се натрошава квасецот се додава малку сол, 1 лажица шеќер и 1 лажичка од брашното и се дръпва настрана.
Во длабокиот сад пресятото брашно се оформува како кладенче, во кое се истовар јајца мешавина, млекото со квасецот. Започнува се вмешани на тестото. Размесва добро, додека не се добие хомогена смеса. Во почетокот ќе се добијат грутки, не плашете се, нормално е само мешање напорно и на крајот ќе имате нормално, свястно тесто. Во зависност од брашното што го користите, како и од големината на јајцата, можно е да не ви стигне брашно, или пак да ви остане. Тестото треба да биде меко, лесно за мешање, но да не лепи цврсто за прстите. Ако не ви достигнува брашно, само ќе додадете колку треба. Еднаш замешано, тестото се вади од судот и се става на набрашнената маса.
Треба втора дел од дејството - вметнувањето на маслото во него. За таа цел, маслото се топи однапред, како се внимава многу да не почне да се пржи. Всушност, лесно се разтапя во микробранова, но и да немате микробранова - станува совршено и готвење. Тестото се рашири со раце на масата и се премачка со растопен путер. Захлупва како плик, по што пак ќе се рашири на масата. Пак се премачка со масло и пак се захлупва и тоа се повторува додека не заврши сето масло. Ако тестото почне да лепи за масата, таа се наръсва со брашно. Целта на оваа вежба е да се добијат многу слоеви во тестото, па да се сдобием со класичниот козунак - на конец. Измесеното тесто се става во поголема судии и се остава на топло за да нарасне. Кога е уголемило двојно обемот, се пристапува кон обликување на козунаците. Таму веќе се зависи од имагинацијата ви: дали ќе ги направите на плитка, дали во ролна - прашање на вкус. Ако ќе правите ролна со мармалад, е добро на разстлания мармалад да се наръсят мелени ореви, за да не се разтече низ формата за печење. Самата форма се премачка со масло, наръсва со брашно и во неа се ставаат оформени козунаци. Горе се украсуваат со бадеми, лешници или што сакате намачкан само со скршени протеини (така не загоруваат), при желба се наръсват со шеќер и се пече. Во почетокот се врзуваат во добро загрева рерната на 220 Ц, но по десет минути намалите на 180 и печете уште половина час. Гледате периодично и ако видите дека горе почнуваат да се јаде, ставате алуминиумска фолија за да не изгорат. Da Vi e Blago !!!
ако вие две почнете да готвите нешто што никој не го може, нас обичните смртници мажите ќе не' вратат дома :) :) :) :)
љиљо, многу сакам да готвам, ама ме мрзи да готвам долго. за разлика од јадењето, многу сакам да јадам и не ме мрзи да јадам долго :) :) :) :)
Ve molam da mi kazete na koja temperatura se przat.(nacin na przenje).
Jas gi pravev i nekoi mi bea kako zivi vnatre.
pozdrav
Blagodaram
Samo te molam kazi mi, testoto mi se lepese dodeka gi stavav da se przat, pa dali e toa normalno ili go napraviv poretko? Gi kinev so namasteni race. Srekja vo Delimano tavata ne se lepat, pa super izlegoa :)
Jas i vo maslinovo maslo samo gotvam, pa mozda zatoa im se dopadnaa tolku.
A za stasuvanjeto i koncite, da taka nekako i jas znam od gledanje :) - Iako mislam deka bese dovolno stasano, samo mozebi trebalo uste malku pogusto, mozda i zavisi od brasnoto.
A toa sto se debelki, toa deka sami si rastea vo tavata :))) - Jas ne ni mozev da gi oblikuvam, samo razvlekov najmnogu sto mozev i sami se napravija vakvi. Ama vnatre bea mnogu ubavi, kompaktni i nemaa upieno premnogu zejtin, valda dobro bese se, osven uste malku poveke brasno :)
Samo, te molam, kazi mi kolku vreme otprilika go stasuvas testoto. Fala :)