Тавче гравче со ќофтиња
Во тенџере на оган со 1,5 врела вода ставте го гравот претходно добро измиен и додајте ја ситно исецканата поливина главица кромид оставте да врие, но постепено додавајте врела вода додека да се свари. Во тава на оган ставте ја маста со 1/4 ситно исецкан кромид. Откако ќе почне кромидот да црвенее додајте го благиот црвен пипер, промешајте да се соедини и додајте го сварениот грав. Потоа додајте половина лажица сол и нежно промешајте.
Зачинетето мелено месо оформете го во ќофтиња па испечете ги во тава на загреан зејтин. Испечените чофтиња ставте ги во земјената тава. Над ќофтињата истурете го гравот и со лажица распоредете го подеднакво на сите страни. Потоа на површината од гравот ставте 5 лажици од зејтинот во кој се печеа ќофтињата.Ставте го во загрена рерна да се пече околу 40-50 минути додека да се испари водата. Откако ќе се испече оставете го 30 мин да се излади па сервирајте.Добар апетит.
Забелешка-По желба пред да го ставте да се пече може да додадете на површината пипер буковски доколку сакате луто па ставте го во перна да се пече.
Лиценца: Сите права се задржани
tatko mi redovno go pravi vaka vo zemjeno tav4e samo sto koftinjata gi stava od gore,e sega jas iskreno ne obozavam grav ,no koga ke go podgotvi vaka znam da si izedam duri i od poke.