Тавче гравче со ќофтиња
Состојки
- 500 гр грав
- половина главица кромид + 1/4 за запршка
- по потреба вода
- 1 лажица благ црвен пипер
- 100 гр маст
- половина лажица сол
- 500 гр зачинето мелено месо
- по желба пипер буковски
Подготовка
Во тенџере на оган со 1,5 врела вода ставте го гравот претходно добро измиен и додајте ја ситно исецканата поливина главица кромид оставте да врие, но постепено додавајте врела вода додека да се свари. Во тава на оган ставте ја маста со 1/4 ситно исецкан кромид. Откако ќе почне кромидот да црвенее додајте го благиот црвен пипер, промешајте да се соедини и додајте го сварениот грав. Потоа додајте половина лажица сол и нежно промешајте.
Зачинетето мелено месо оформете го во ќофтиња па испечете ги во тава на загреан зејтин. Испечените чофтиња ставте ги во земјената тава. Над ќофтињата истурете го гравот и со лажица распоредете го подеднакво на сите страни. Потоа на површината од гравот ставте 5 лажици од зејтинот во кој се печеа ќофтињата.Ставте го во загрена рерна да се пече околу 40-50 минути додека да се испари водата. Откако ќе се испече оставете го 30 мин да се излади па сервирајте.Добар апетит.
Забелешка-По желба пред да го ставте да се пече може да додадете на површината пипер буковски доколку сакате луто па ставте го во перна да се пече.