30
апр
2021
Сутлијаш со желе од црни рибизли
1. Во тенџере ставаме вода и го додаваме оризот. Нека повари на тивко 5 минути, па додаваме ванила и шеќер. Сега го додаваме млекото и вариме на тивок оган со постојано мешање.
2. Кога е сварен, сутлијашот го сервираме во 2 чаши. Оставаме да се лади и го подготвуваме желето.
3. Во сад на оган ставаме рибизли, шеќер и вода. Од кога ќе зоврие, готвиме на тивко 8-10 минути.
Течноста ја процедуваме.
4. Врз сутлијашот ставаме од сварените рибизли, по 1 полна лажица. Потоа внимателно го нанесуваме и сирупот кој го процедивме.
Оставаме да се излади, нежно декорираме и сервираме.
Лиценца: Сите права се задржани
Pa pravev procistuvanje na zamrznuvac
da go dotrosam zamrznatoto ovosje
pa slucajno smisleno, ama ke ima repriza sekako
preeekrasen vkus, spoj, izgled...