Путер-кашкавалки
Превкусни путер кашкавалки за превкусен појадок за вас и за вашите најмили.
Подготовка
1. Во длабок сад ги ставаме наведените состојки, од кои брашното го додаваме на крај. Се замесува меко, нелепливо тесто, кое го покриваме и го оставаме на топло место да стаса.
2. Стасаното тесто се дели на 10 дела, кои ги формираме во топчиња. Од секој дел на работната маса формираме елипсовидна форма, ставаме кашкавал и ги затвораме краевите. Убаво ги спојуваме, за да не се отворат. Така формираните кашкавалки ги потопуваме во растопениот путер, па во сусам.
3. Ги редиме во плех (врз хартија за печење) со споените краеви свртени надоле. Ги покриваме, нека стасаат, па непосредно пред печење ги засекуваме со остар нож на горната страна на 2-3 места. Печеме во загреана рерна на 200 степени (до заруменување).
Забелешка - Пред да се обложат со сусам, може наместо во растопен путер да ги потопите во млеко, тоа е по желба и вкус.
На здравје!
Лиценца: Сите права се задржани