Пржени полжав кашкавалки
Јајцето, солта и киселото млеко убаво измешајте ги со маталка.
Измешајте ја содата со брашното и додадете го со мешање во садот.
На крај додадете го и киселото млеко и маслото и измесете убаво тесто.
Откако кратко ќе одмори, расучете го тестото што потенко на работната површина и изрендајте насекаде кашкавал во количина по ваша желба.
Завиткајте ја кората во цврст ролат и сечете парчиња малку накосо со дебелина од околу 1 см.
Секое парче расучете го тенко со сукалото.
Пржете ги на малку масло во тефлонска или нелеплива тава и одложете ги врз салфетка да се впие вишокот мрснотија.
• Препорака е пржењето да е на малку масло и по потреба пред да се стават нови да се додава по малку.
• Иако е пржено тесто, кашкавалките воопшто не се мрсни и не впиваат мрснотија, а кашкавалот не излегува во пржењето.
• Најубави за јадење се топли, иако и ладни се добри.