Пилешка гулаш чорба во лепче
Ова е едно од највкусните јадења кои се родиле во мојата кујна. Значи мерак мераци е јадењево. Не знам кое ми беше повкусно, гулашот или лепчето. Нешто совршено. Искрено не користев рецепт, и двете ги припремив по осет и претходно искуство.
Припрема на лепчињата:
1. Прво замесете го тестото, растворете го квасецот во водата со шеќерот, па додадете го путерот, разматеното јајце (од јајцето оставете малку за премачкување), сол и постепено додавајте од брашното. Замесете меко нелепливо тесто, оформете топка и оставете го да нарастува околу 1 час. После 1 час премесете го и оставете го уште половина час.
2. Потоа поделете го на 4 топчиња, сместете ги во плех за печење, премачкајте ги со разматеното јајце и оставете ги да нарастуваат 1 час. Потоа, ставете ги да се печат на 190 степени, додека не поруменат. Лепчињата се меки како памук од внатре и малку крцкави од надвор, едни од највкусните кои сум ги направила.
Припрема на гулашот:
1. Исечканиот стек посолете го со вегета и испрпелкајте го во пченкарно брашно. Запржете го малку на масло. Откако ќе порумени по малку од сите страни, тргнете го настрана и во истото масло ставете ги кромидот, морковот и лукот да се запржат и омекнат. Потоа додадете го доматниот сос, водата, ставете црвена пипер, коцка бујон, црн бибер, другите зачини, ловоров лист и оставете да си крчка околу 1 час. 2. На крајот во една чаша со вода, растворете го брашното и додадете го. Мешајте убаво и додадете ја и разматената павлака. Нека повари уште неколку минути и гулашот е спремен за јадење.
Послужување:
1. Лепчето се сечи во горниот дел, се вади средината и се полни со топлиот гулаш. Гулашот можи да се припреми и со свинско месо, а за телешко ќе треба повеќе време варење.
На здравје.
Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови
Na Skadarlija vo Belgrad, vo pekara Spasa, so deceniii se sluzi ovaj GULAS U LEPINJI
Go jadev pred 2 godini
Nazdravje da vi e
Преубаво изгледа а и сигурно е превкусно