Во поголема количина солена зовриена вода ставете ги шпагетите да се варат.

Модриот патлиџан исечете го на коцки и испржете го.
Извадете ги коцките модар патлиџан на кујнска хартија да го впијат вишокот мрснотија и посолете ги.

Во тава на оган ставете малку маслиново масло и додајте го сецканиот кромид.
Откако кромидот ќе омекне додајте ја доматната салса.
Сосема малку посолете и наросете црн бибер.
Оставете на тивок оган да прокрчка.
Потоа додајте ги сварените и исцедени шпагети и промешајте.

Во чинија за сервирање ставете од шпагетите, одозгора коцки од пржениот модар домат и на крај рендана овча рикота.
Како замена може да употребите само бело овчо сирење(по можност домашно), бидејќи солената рикота има таков сличен вкус.

На здравје.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани