Палачинка во рерна или Џиновска палачинка
1. Се уработуват јајцата со прстовет сол.
2. Се додава млекото, брашното - се брка да стане хомогена смесата.
3. Во плекот од шпоретот ставете зејтин и загрејте ја рерната на 250 степени, кога ке се загрее зејтинот - извадете го плекот, истурете ја смесата и вратете во рерната да се пече околу 20 минути.
Забелешка-
Ако печете во тефлон тава - потребно ви е помалку зејтин. Ако печете пак во Ростерот од Делимано... скоро речи не ви треба зејтин, јас ставив сосема малку со четката поминав по дното и страниците на Ростерот, зејтинот се собра по тавата како капки. Го загреав и истурив да се пече. Се испече - по дното ништо не се залепи, толку лесно се извади, само ја слизнав на фолијата за да ја спремам за премачкување.
Значи - на мене ова ми е прв сад од Делимано програмата, супер задоволна. Лесно за работа, лесно за одржување.
Ја премачкав палачинката во слатко од Фусалис... одлични,
При уработувањето на смесата бидејки планирав да бидат со нешто блачко, ставив и 1 ванила. Оваа палачинка може да биде и солена...тогаш не ставате ванила туку постапете по рецептот. Откако го пробав тестото- заклучив дека е многу слично на крофните во рерна - за кои имам овде поставено рецепт, ме подсети и на еден рецепт Изливача.... толку слични рецепти,
Уживајте,
Лиценца: Сите права се задржани
pozdrav od Diana
Klaraaaa, Fusalis... jas toa bozemski pravilno imeto da go napisam... slatkoto znaci e od tie nie sto si gi vikame sitni patlidjancinja,
Лиле, да не се повторувам и јас, читни си погоре, а на кулка ќе ѕирнам ;) ... ако то семето е далеку од мене, јас радозналичка си сум :)
се печеше во <a href="http://www.delimano.com.mk/delimano_tavi/roster.html" title="ДЕЛИМАНО РОСТЕРОТ" rel="nofollow">ДЕЛИМАНО РОСТЕРОТ</a> , без капка зејтин да ставам :)
шеќерко сакаше солено, а јас благо, па ја пресековме на пола и солената ја премачкавме со <a href="http://moirecepti.mk/recepti/pojadok/%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D1%98%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B7/#video" title="ДОМАШЕН МАЈОНЕЗ" rel="nofollow">ДОМАШЕН МАЈОНЕЗ</a> и домашно козјо сиренце, а балгата половина со домашен џем од шипки кои сами си го направивме со шипки од планина :)
повелете, уживајте во нашето уживање :)
и што ти се чинеше додека се печеше... брда и долини, ама убавина од вкус на тестото е, а видиш - толема е и наистина можеш да ја делиш. Мармаладот од шипки е мармалад бр.1 мегу сите мармалади, па уште ако е домашен... навистина уживанција,
Тнх. мем... прекарсни се фотографиите, да не заборавам овде да го забележам тоа....
а џемот од шипки е посебна приказна, тежок за правење, ама комплетно вреди :)
сите ги мрзи да го прават, па ни викаа: направете ни и нам, ќе платиме колку ќе побарате :) :) :) :)
само готвење со мерак и за своја душа е вистинско готвење. штом почнеш со пари да се расправаш, тури пепел. па така сега ако сакаат џем од шипки, нека си дојдат на гости :) :) :) :)
Вкусно беше :))