Ориз во тава со слатка пченка (посно)
Уште една варијанта на посен ручек.
1. Се пушта рерната да се загрева на 220 степени.
2. Во тава бр.28 се става сечканиот кромид и морков, исцедената слатка пченка од конзерва, малку сол, водата и маслото.
3. Се пржи да испари водата и да се запржат состојките.
4. Се додава оризот, се пржи додека да застакли.
5. Се става малку црн пипер, шарена сол и сувиот зачин, се пржи на среден оган.
6. Се тура топлата вода и кога ќе почне да врие течноста, со мешање се остава да крчка неколку минути, а потоа тавчето се става во загреаната рерна.
7. По 10 до 15 минути рерната се намалува на 200 степени и стои во рерна додека да се свари оризот и малку да се потпече.
Лиценца: Сите права се задржани