Најубав бурек
1. Во еден сад се става водата со маргаринот да се стопи.
2. Се вклучува рерната на 250 ст.С, а тавчето бр.28 се обложува со пекпапир
3. Во тавчето се ставаат две кори така што краевите висат кон надвор, се прскаат со водата и маргаринот.
4. Се згужвува една кора и се става во една третина од тавчето. Така се гужваат уште две кори и се ставаат во другите две третини од тавчето, покрај првата. Значи во вториот ред имаме три згужвани кори. Преку секоја кора се попрскува вода( јас ставам по една лажица)
5. Се прави уште еден ред со гужвани кори, па се става пола од филот. Пак се гужваат кори, се попрскуваат и се повторува процесот се додека има материјал. На крај се поклопува бурекот со оние кори сто висат надвор и се попрскува со останатата вода.
6. Се пече 5 мин. на 250 ст.С, па се намалува температурата на 200 ст. С и се пече уште околу 50 мин(зависи од вашиот шпорет). Пет минути пред крај, се вади бурекот, се превртува во тавчето и се остава да се допече.
ФИЛ
1 главица кромид се сецка и се пропржува на вода, се додава месото и добро се иститнува. Се пржи додека испари целата вода. Се додава сол и црн бибер.
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Ростер
Лиценца: Сите права се задржани
А состојките хаха... навистина ги нема. Анице, како успеа вака? :)
A burekov fantasticno izgleda
СОСТОЈКИ
500 гр готови кори
300 мл вода
4 лажици маргарин или свинска маст или зејтин
1 лажиче сол
За фил- 1 главица кромид со 250 гр мелено месо, или сирење, или друг фил по желба
Веројатно забележавте дека од вчера работиме на опцијата за додавање на групи на состојки и се уште правиме мали корекции и проверки....Ве молиме бидете трпеливи, кога ќе се корегираат сите грешки, состојките ќе си дојдат на место :)
Аница, тебе ќе те замолиме со следните рецепти да ставаш и слика од јадењето сервирано, бидејќи тоа е предност за учествување во натпреварот за избор на Рецепти на денот, Рецепти на месецот http://moirecepti.mk/natprevari/izbor-na-recepti-na-denot-recepti-na-mesecot/
Но, овој пат, не одолеавме, моравме да го ставиме овој рецепт како Рецепт на денот за 05.04.2012 и ќе учествува во изборот за Рецепт на месецот Април. Честитки
бурек е универзално јадење и доручек и ручек и вечера, а богами би можела и за десерт да го мафнам :) :) :) :)
аница, овде сме сите со чисто срце дојдени, до сега никој никому злонамерен коментар не му оставил, ниту пак се искарал. сите се весели (најверојатно дека се најадени од толку готвење) и само се смееме, еве вака :) :) :) :)
Јас пак со прашањата - дали користите тенки или дебели кори? Дали мислите дека ќе има разлика во рецептот ако се употребат тенки или дебели? Ви благодарам