Се става сирењето во блендер заедно со киселата павлака,сенфот, лукот и зачините. Се блендира додека не се добие убава мазна смеса. Тиквичката и пиперката (може да ставите и лута) ги сецкате на ситни коцки и ги додавате во смесата. Мешате со лажица. Го оставате намазот убаво да се излади во фрижидер.
Квасецот се активира со малку вода, шеќер и брашно. Го оставаме да стои 10 тина минути. Откако ќе се запени се додава мешано брашно (бело,интегрално,ржано) сол и масло. Се меси меко тесто и се остава да стои околу 1час. На тестото му се додава босилекот и ситно сецканиот лук. Се формира лепче се става во намрсен калап за векни и се остава да кисни уште 30 тина минути. Се печи во загреана рерна на 200 степени 40 тина минути.Откако ќе се испечи се премачкува со масло и се покрива со кујнска крпа.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови