Во врска со тековната тема го направив овој комбиниран рецепт, кој со воодушевување беше прифатен од страна на моето семејство , а доби и многу позитивни коментари од драгите ни гости.

Рецептов го посветувам на мојот најстар син Александар кој е голем љубител на квалитетно кафе, кој несебично и многу реално го споделува своето искуство и чувство со вкусените и презентираните рецепти кои се готват во нашиот дом, односно мојот најголем фан и критичар.

Подготовка
Желатинот го растопуваме во 4-5 лажици вода.
Кафето го вариме и во него (можете без талог) го растопуваме чоколадото и го ставаме растопениот желатин и ванилиниот шеќер. Додаваме кафеав шеќер и прстофат сол, мешаме до хомогена смеса, па го ладиме.
Кондензираното млеко и павлаката ги соединуваме (не ги матиме).
Кикириките насечкани, ги пропржуваме без масло.
Двете смеси, чоколадната и смесата со млеко и павлака ги соединуваме , ги ставаме во погоден сад и потоа во замрзнувач.
Откако малку ќе стегне сладоледот ги додаваме и кикириките и благо промешуваме.

За корпичките го растопуваме чоколадото на многу тивок оган и со силиконска четка внимателно по страните и на дното ја премачкуваме секоја хартиена корпичка. Ја ставаме во замрзнувач. Откако убаво ќе стегне, ја повторуваме постапката уште еднаш и ги оставаме во замрзнувач. Откако убаво ќе стегне чоколадото внимателно ја отстрануваме секоја хартиена корпа.
Служиме чоколадна корпичка со по една топка сладолед.

Уживајте со своите!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани