Испечати

Мока сладолед во чоколадни корпи

Мока сладолед во чоколадни корпи

Состојки

  • За сладолед
  • 50 гр чоколадо
  • 1 лажичка желатин
  • 3-4 лажици кафеав шеќер
  • 1 шоља јако кафе
  • прстофат сол
  • 1 ванилин шеќер
  • 50 гр потпечени сечкани кикирики
  • 410 гр или 375 мл кондензирано млеко
  • 250 мл слатка павлака
  • За корпите од чоколадо
  • 250 гр чоколадо со 50 % какао (за готвење)
  • 8-10 хартиени корпи за мафини

Подготовка

Во врска со тековната тема го направив овој комбиниран рецепт, кој со воодушевување беше прифатен од страна на моето семејство , а доби и многу позитивни коментари од драгите ни гости.

Рецептов го посветувам на мојот најстар син Александар кој е голем љубител на квалитетно кафе, кој несебично и многу реално го споделува своето искуство и чувство со вкусените и презентираните рецепти кои се готват во нашиот дом, односно мојот најголем фан и критичар.

Подготовка
Желатинот го растопуваме во 4-5 лажици вода.
Кафето го вариме и во него (можете без талог) го растопуваме чоколадото и го ставаме растопениот желатин и ванилиниот шеќер. Додаваме кафеав шеќер и прстофат сол, мешаме до хомогена смеса, па го ладиме.
Кондензираното млеко и павлаката ги соединуваме (не ги матиме).
Кикириките насечкани, ги пропржуваме без масло.
Двете смеси, чоколадната и смесата со млеко и павлака ги соединуваме , ги ставаме во погоден сад и потоа во замрзнувач.
Откако малку ќе стегне сладоледот ги додаваме и кикириките и благо промешуваме.

За корпичките го растопуваме чоколадото на многу тивок оган и со силиконска четка внимателно по страните и на дното ја премачкуваме секоја хартиена корпичка. Ја ставаме во замрзнувач. Откако убаво ќе стегне, ја повторуваме постапката уште еднаш и ги оставаме во замрзнувач. Откако убаво ќе стегне чоколадото внимателно ја отстрануваме секоја хартиена корпа.
Служиме чоколадна корпичка со по една топка сладолед.

Уживајте со своите!