Меки колачи Роксакиа
1. Квасецот и малкото млеко ги промешуваме. Јајцата, маслото, пецивото и ванилинот ги промешуваме. Ја додаваме ситно изрендана кора од лимон и брашно и замесуваме тесто. Мазното тесто го сечеме на половина.
2. Од првата половина тесто расплескуваме тркалезна форма и врз неа ги ставаме оревите, циметот, какаото и румот и месиме додека не добиеме хомогено кафено тесто.
3. На хартија за печење ја ставаме преостанатата половина тесто и со сукалка развлекуваме правоаголна кора. Кафеното тесто со раце го развлекуваме во форма на салама со должина на кората. Го ставаме на едниот крај на кората и со помош на хартијата виткаме ролат. Го сечеме на парчиња со широчина од 1 см и ги редиме во тава за печење обложена со хартија.
4. Колачите ги печеме на 180 степени околу 30 минути. Откако колачите ќе се подизладат ја вадиме хартијата од тавата.
5. Шербет. Шеќерот со водата ги вариме околу 7 минути, потоа со врелиот шербет ги преливаме изладените колачи и оставаме да го впијат шербетот и да се изладат.
Лиценца: Сите права се задржани