Куглоф од мелено месо и шпагети
Несекојдневна комбинација да послужите шпагети со интересен лик, кои по вкус неодоливо потсетуваат на болоњезе...
Сварете ги шпагетите и оставете ги да се цедат.
Кромидот ситно осецкајте го и пропржете го заедно со меленото месо на малку масло. Кога ќе се подпржи месото додадете го и доматниот сос, зачинете по вкус и варете некои 10 мин со повремено промешување, односно додека не испари вишокот течост.
Во посебен сад изматете ги јајцата со млекото или јогуртот по моја препорака и додадете го магдоносот.
Намастете го калапот за куглоф и распоредете пола од сварените шпагети. Прелијте ги со пола од изматеното јајце со млеко(јогурт). Изрендајте пола од кашкавалот, па потоа сипете ја смесата со мелено месо. Изрендајте ја другата половина од кашкавалот, па на крај распоредете ги преостанатите шпагети, кои ги преливаме со останатиот дел од смесата со јајцето. Убаво израмнувајте.
Печете на 200 степени додека не порумени.
Кога е готово, почекајте убаво да подолади (да можите да го држите кугловот со раце) па потоа превртете го на чинија за сервирање и уживајте.
Забелешка
Бидејќи немав доволно доматен сос, додадов и ситно сецкани и излупени домати за да се исполни потребната количина. Да не ве буни тоа што ќе го видите во дополнителната слика Ч)
Лиценца: Сите права се задржани
eve go receptot go imam postirano na coolinarika
http://www.coolinarika.com/recept/slana-spageti-torta/
Сенди, јас мислев дека таму и воопшто да го нема. Исто така мислев дека сум ги прегледала сите твои рецепти, како ли сум успеала ова да не го видам...? веројатно сум те гледала касно по полнок па не сум запамтила се. ОДлично ти изгледа на сликите. Само да те прашам... Во рецептот кој јас го имам се бараат пола кг шпагети и мене тие ми беа многу... Калапот за куглоф и не ми е така мал... Сега сум во дилема, што е кај мене поинаку, бидејќи кога ќе видам и други рецепти со шпагети секогаш се во составот со поголема грамажа од онаа кога јас ќе пробам да ги правам...хм... или можеби твојот калап има поголема длабина... па тука одат количински.
Bas onaka kako sto rece Klara bez da gi smukas spagetite...
Многу ме радува што ви се допадна рецептот, посебно името што и го дале само си зборува ;) Тоа што не беше во куглов не менува ништо освен првичниот изглед кој трае до првите 3-4 сечени парчиња, баш полесно вака и за сечење и за увид :)
Ти благодарам многу на довербата и што ги сподели вашите импресии тука дури и со слика <3
Кога сме кај сликата, имаш ли премачкано плус фил со павлака одозгора? Така ми се гледа мене. Ете уште една предност што не е во куглов-плус премачкување ;)