![Кростата со глазура од лимон](https://moirecepti.mk/content/uploads/2021/01/-%d1%81%d0%be-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d1%83%d1%80%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d0%bb%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%bd-7a022e-600x800.jpg)
Кростата со глазура од лимон
1. Најпрво на работната површина со шпатула за тесто изработете ги шеќерот и омекнатиот путер додека не станат мазен крем. Потоа на работната површина од брашното формирајте фонтана, додадете ги кремот и остантите состојки и формирајте мазно тесто. Тестото поделете го на два дела и со помош на сукало формирајте две кори во дебелина од 2мм.
2. Првата кора префрлејте ја во претходно намастена тава за печење, избоцкајте ја со вилушка и премачкајте ја со мармаладот. Врз мармаладот додадете ја втората кора. Остранете ги деловите од тестото ако ви излегуваат од тавата.
3. За глазурата во сад за матење додадете ја белката и шеќерот во прав и изматете цврст снег, на крај додадете ја и аромата од лимон. Нанесете ја глазурата врз кростатата рамномерно. Со помош на готварски шприц нанесете го медот врз глазурата во хоризонтални и вертикални линии оформувајќи квадтатчиња. Печете ја кростатата во претходно загреана рерна на 170° околу 35 минути.
Лиценца: Сите права се задржани