Испечати

Кростата со глазура од лимон

Кростата со глазура од лимон

Состојки

  • За тесто
  • 1 јајце
  • 1 жолчка од јајце
  • 50 гр. шеќер
  • 70 мл. масло за јадење
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 200 гр. брашно
  • За полнење
  • 200 гр. мармалад
  • За глазура
  • 125 гр. шеќер во прав
  • 1 лажичка арома од лимон
  • 1 белка од јајце
  • 2 лажици мед

Подготовка

1. Најпрво на работната површина со шпатула за тесто изработете ги шеќерот и омекнатиот путер додека не станат мазен крем. Потоа на работната површина од брашното формирајте фонтана, додадете ги кремот и остантите состојки и формирајте мазно тесто. Тестото поделете го на два дела и со помош на сукало формирајте две кори во дебелина од 2мм.

2. Првата кора префрлејте ја во претходно намастена тава за печење, избоцкајте ја со вилушка и премачкајте ја со мармаладот. Врз мармаладот додадете ја втората кора. Остранете ги деловите од тестото ако ви излегуваат од тавата.

3. За глазурата во сад за матење додадете ја белката и шеќерот во прав и изматете цврст снег, на крај додадете ја и аромата од лимон. Нанесете ја глазурата врз кростатата рамномерно. Со помош на готварски шприц нанесете го медот врз глазурата во хоризонтални и вертикални линии оформувајќи квадтатчиња. Печете ја кростатата во претходно загреана рерна на 170° околу 35 минути.