Конзервирање сливи или друго овошје е совршен начин да се зачува летната жетва, за да се ужива во текот на целата година.

Ако сте нови во конзервирање овошје, лесно е, чекор по чекор точно како да се направи тоа!

Чекор 1
Стерилизирајте ги теглите и капаците.
Сметам дека најлесниот начин да ги стерилизирате теглите или шишињата е да ги поминете низ машината за миење садови на најжешко. Ако немате машина за миење садови, измијте ги темелно во топла вода со сапуница и ставете ги во рерна на 150 ° Ц најмалку 15 минути или додека не ви затребаат.
Забелешка
Секогаш подготвувајте повеќе тегли отколку што мислите дека ќе ви требаат. Полесно е да ги вратите, отколку да се обидете да измиете и стерилизирате една или два тегли.

Чекор2
Направете го сирупот од шеќер.
Во големо тенџере, комбинирајте шеќер и вода за да направите шеќерен сируп што ќе ги наполни теглите. Односот на вода и шеќер зависи од вас и зависи од тоа колку сакате да ви е слатко. Јас исто така додадов неколку стапчиња цимет за дополнителен вкус, но тоа е по ваш избор. Откако ќе се решите за односот, оставете да зоврие - варете неколку минути додека не се раствори шеќерот и продолжете да крчка додека не сте подготвени да го користите. Течноста треба да биде топла кога ќе ја истурите во тегли.

Чекор 3
Измијте го и подгответе го овошјето
Додека се готви шеќерниот сируп, подгответе го овошјето. Откако овошјето ќе се измие, излупете (ако е потребно) и исечете го. Еве како го подготвувам мојот плод во зависност од тоа што е

Сливи и кајсии - половина и извадете ја коската . Можете да ги оставите цели, но во тегли многу е подобро на половини.
Праски - излупете ја кората и коската.

Чекор 4
Време е да го спакуваме овошјето и сирупот во теглите! Важното нешто што треба да се запамети е дека и теглите и сирупот треба да бидат жешки.
Ставајте што повеќе овошје во теглата, оставајќи неколку сантиметри (1.5см)на врвот на теглата. Јас обично ставам околу 14 сливи (28 половини) во тегла од 1 литар или 7 сливи во тегла од 500мл.
Користете чиста влажна крпа за да избришете околу работ на теглата.
Затворете добро.
Чекор 5
Постојат неколку методи што можете да ги користите за загревање на теглите откако ќе се спакуват.
Мојот метод е да ги обработувам теглите во рерна. Ја загревам рерната на 140 ° Ц, ги ставам полните тегли во рерна околу 50-60мин , ги вадам теглите од рерната и ги стававм на крпа. Оставете ги преку ноќ и проверете наутро дали теглите се запечатени. Отстранете ги прстените од теглите . Ако теглата е запечатена, исчистете ја со влажна крпа и чувајте ја на ладно и темно место. Правилно запечатените тегли ќе се чуваат најмалку една година.
Ако теглите не се запечатени, тие не можат да се чуваат на собна температура, но сепак се безбедни за јадење.
Само ставете ја теглата во фрижидер и јадете во рок од една недела.

Се надевам дека добро објаснав, и ке им биде јасно на младите домакинки, а на постарите ги замолувам да ми кажат совет два за ваквиот начин на конзервирање овошје.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Криејтив Комонс - Наведи извор - Некомерцијално - Сподели под исти услови